fbpx
loading

Donuk Omuz Nedir?

Aynı zamanda Adeziv Kapsülit olarakta bilinen donuk Omuz, omuz eklem kapsülünün daralması, kalınlaşması ve iltihaplanmasıyla birlikte eklem içi sıvısının azalmasına bağlı olarak omuz hareketlerinizin kısıtlanmasına yol açan bir hastalıktır. Donuk Omuzu diğer omuz rahatsızlıklarından ayıran en önemli fark, aktif ve pasif hareketin aşırı kısıtlılığıdır.  Oldukça ağrılı ve hareket kaybıyla giden bu hastalıkta hastalar uzun süre kollarını kullanamayabilirler.

Donuk Omuz Belirtileri:

Birçok hastada gece ağrısı olur, ilk hissedilen belirti omuz ağrısıdır. Kolun hareket ettirilmesiyle artan omuz ağrısı , üzerine yatmakla artan omuz ağrısı, kolu belli bir noktadan fazla kaldıramamak veya döndürememek gibi belirtileri mevcuttur.

Donuk omuz sendromu yavaş ve 3 aşamada gerçekleşebilir. Her aşama birkaç ay sürebilir.

  1. Aşama-Yangı: Omuzun herhangi bir hareketi ağrıya neden olabilir ve omzun hareket açıklığında sınırlanma meydana gelebilir. Yavaş yavaş kötüleşir ve geceleri daha fazla ağrıya sebebiyet verebilir. Bu aşama 6 ila 9 ay arasında sürebilmektedir.
  2. Aşama-Donma:  Bu aşamada ağrı azalmaya başlayabilir. Ancak omuz sertleşir ve onu kullanmak daha zor hale gelir. Omzu hareket ettirmek güçleştiği için kıyafet değiştirmek, banyo yapmak gibi günlük aktiviteleri yerine getirmek de zorlaşabilir. Bu aşama 4 ila 12 ay arasında sürebilmektedir.
  3. Aşama- Çözülme Aşaması: Omuzdaki hareket açıklığı iyileşmeye başlar. Bu aşama 6 aydan 2 yıla kadar sürebilmektedir.

Donuk Omuzda Teşhis:

Fiziki muayene esnasında, ağrıyı ve aktif hareket açıklığını değerlendirilir. Daha sonra pasif hareket açıklığını kontrol edilir. Donuk omuz sendromu tanısı için fiziki muayene genellikle yeterlidir. Fakat doktorunuz gerekli görürse röntgen, ultrason veya MRI gibi görüntüleme testleri isteyebilir.

Tedavi:

Donuk omuzun tedavisinde öncelikle ilaç tedavisi ve fizik tedavi tercih edilir. İlk olarak omuz ağrısını kontrol altına almak için ilaç tedavisi uygulanabilir. Fizyoterapist gözetiminde egzersiz, manuel terapi, mobilizasyon teknikleri, bantlama, GTOS terapi gibi birçok seçenek tedaviye dahil edilebilir. Gerek duyulursa enjeksiyon, anestezi altında maniplasyon ve nadiren cerrahiye de başvurulabilir.

Bizi Arayın!